Berättelser engagerar!


berättelse engagerar

Företag och andra verksamheter glömmer ibland bort att det är människor man vill kommunicera med, med både hjärta och hjärna. I vår iver att glänsa och spänna muskler använder vi gärna siffror, procenttal och diagram. Inget fel med det. Men om syftet med kommunikationen är att väcka engagemang står sig sådan information ganska slätt mot ett annat mäktigare kommunikationsverktyg, nämligen berättelser.

Berättelser engagerar både kunder och medarbetare När jag under några år arbetade med marknadskommunikation var den huvudsakliga uppgiften att förse marknadsbolagen runt om i världen med marknadsföringsmaterial för att stödja säljprocessen. Det absolut populäraste materialet var kund cases, det vill säga dokumenterade berättelser om hur en kund nått framgång med produkten, ofta i form av en kort film. Internt i en organisation, är berättelser ett sätt att konkret visa på hur vi lever värderingar och vision. De skapar stolthet och stärker varumärket inifrån och ut.

Webinar om storytelling För ett tag sedan deltog jag i ett webinar om storytelling som leddes av journalisten och socialantropologen Matts Heijbel som har fokuserat på storytelling i nästan 20 år nu. Webinaret kan laddas ner som en video från Meltwaters webbsida. (Du måste först fylla i namn och e-post, därefter skickas nedladdningslänken till din e-post.) Mats ger många bra exempel på bra storytelling i webinaret och berättar även hur berättelserna hittades. Det finns fler än vi tror, det gäller att ställa frågan och väcka tanken hos så många människor som möjligt i organisationen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square