Strategisk improvisation för effektiv kommunikation

band jazz musiker improvisation

Har nyligen läst boken "Strategisk Improvisation för effektiv kommunikation" och tänkte ägna mig en stund åt att berätta vad jag tycker, tänker, känner och har lärt mig av boken. Ja den första nöten att knäcka är ju titeln, som är något motsägelsefull, vilket även författarna Jesper Falkheimer och Katarina Gentzel Sandberg påpekar inledningsvis. Men den klarnar dock under läsningens gång och känns riktigt genialisk när du läst klart.

Inte bara för kommunikatörer Jag gillar boken, den är inspirerande, full med sk cases från verkligheten och bekräftar mycket av de upplevelser och lärdomar jag har med mig efter alla år som kommunikatör. Men boken passar och tilltalar även andra yrkesgrupper än kommunikatörer. Min sambo, som är ingenjör och jobbar som chef på ett fastighetsbolag, hade stort utbyte av boken, även om han emellanåt muttrade över att språket var anpassat för kommunikatörer. Tur då att han lever med en som kan översätta.

bok strategisk improvisation för effektiv kommunikation

Vad innebär då strategisk improvisation? Jo kort och gott att du sätter ramarna för din kommunikation ( troligtvis i form av en kommunikationsplan), där syfte, mål, målgrupper, budskap, kanaler definieras och formuleras. Den i sin tur är tydligt kopplad till de övergripande affärs- och verksamhetsmålen. Det är den strategiska delen, den som i boken liknas vid en musikkomposition. När den finns på plats så är det viktigt att att ge utrymme för improvisation, det vill säga, allt kan inte och bör inte planeras in i minsta detalj. Det gäller att vara öppen och snabbt kunna ta till vara på och kreativt agera på händelser och trender som kan få din kommunikation att flyga högre än du vågat hoppas på. Precis som när en låt får ett rejält lyft av ett improviserat solo. Personlighet och organisation hinder? Kan inte låta bli att undra om detta sätt att arbeta med kommunikation passar oss lite olika beroende på vår personlighet och drivkraft. Jag är ett stort fan av disc-analys, är själv gul med ett ganska rejält inslag av rött. Vi gula älskar nya idéer och när vi få vara kreativa och snabbfotade. Röda personer är också målfokuserade och vill ta sig snabbt och effektivt i mål. Men blåa och gröna personer.. är inte så säker på att de applåderar improvisation som kräver snabbhet och ett modigt beslutstagande. Strategi är mer deras grej. Spelar också roll i vilken typ av organisation vi jobbar i och det belyser författarna i boken. Improvisation kräver snabbhet och ett tydligt mandat att få ta snabba beslut. Det kan handla om endast några timmar i tid och då hinner vi inte förankra med alla längs den hierarkiska trappan. Och vi måste våga riskera att det kan gå fel, hängslen och livrem får hänga kvar i garderoben. Casen i boken vittnar om detta. Men vinsten kan bli gigantiskt stor. Kreativ och slagkraftig kommunikation som berör, inspirerar, skakar om och skapar medvetande och kunskap. Sånt vill i alla fall jag uppleva mer av, i en tid där budskapen så ofta blir tröttsamma, tjatiga och ointressanta.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square