top of page

Kommunikatör – en sjukt otydlig roll!


Det har gått drygt ett år sedan Skandia släppte rapporten ”Sveriges sjukaste yrke”, där kommunikatörer hamnade överst på listan över de yrkena oftast drabbas av psykisk ohälsa. Rapporten gjorde mig arg, för att inte säga förbannad, ledsen och frustrerad. Skrev ett Linkedin-inlägg i början av året där jag visar på de orimliga förväntningar som ställs på kommunikatörsrollen och det börjar redan i jobbannonsen. Jag har aldrig fått uppleva ett sådant engagemang för ett inlägg förut. Det var verkligen all-time-high! Det här missförhållandet har skavt i mig sedan dess och jag känner att jag vill med allt jag kan och är bidra till att göra denna roll hållbar. För varför ska vi acceptera att detta så roliga yrke så ofta ska behöva resultera i sjukskrivningar? Jag vill att kommunikatören ska få lysa som den stjärna hen är och leda sin organisation till mål och vision med briljant kommunikation!

Så kära kommunikatör! Du behöver förtydliga din roll. Det är tyvärr ingen annan som kommer göra det åt dig. Min erfarenhet är att de flesta i organisationen har en ganska blurrig bild av vad en kommunikatör är och gör och ser därför rollen som en slasktratt. Allt möjligt kan hamna där så bevaka gränserna som en hök!


Det är av STÖRSTA MÖJLIGA VIKT att du, så tydligt som det bara går, visar att det du gör direkt bidrar till affärs- och verksamhetsmålen. Här är kommunikationsplanen ett viktigt och effektivt verktyg, i den kopplar du ihop kommunikationsstrategi och aktiviteter med övergripande affärs- och verksamhetsmål. Kommunikationsplanen ska förankras och godkännas i ledningsgruppen och blir därmed fundamentet du står på i din roll. Så bli vidunderligt bra på att göra kristallklara, spjutspetsvassa kommunikationsplaner! Och berätta för organisationen, vid varje tillfälle som ges, hur leveransen eller aktiviteten bidrar till de övergripande målen. Det är inte att vara tjatig. Repetition är kunskapens moder.


Är du ung i yrket och känner att du kämpar i din ensamhet, ta hjälp! Vi är många som ”been there, done that” och kan bidra med stöd och ett och annat tips.

Comments


bottom of page