top of page

Jag firar 5 år som egen företagare – det här har jag lärt mig!

Uppdaterat: 18 jan. 2023


Ja jösses vad tiden går, det känns som i går när jag tog de första stapplande stegen som egen på heltid. Jag hade sagt upp mig från en fast anställning och klivit rakt ut i det okända i hopp om att få mer frihet och utvecklas i den riktningen jag ville. Och här är jag nu 5 år senare. Vingarna har burit ända hit. Har jag ångrat mig? Nej, men det finns stunder, särskilt i början, då jag tvivlade och var nära att ge upp. Vilka är då de viktigaste lärdomarna jag har gjort under dessa år? Jag har ju så klart lärt mig massor, men det finns några insikter som sticker ut lite extra och som jag så klart gärna delar med mig av.


· Jag har lärt mig att tidigt urskilja en seriös förfrågan från en mindre seriös. När det efterfrågas fler möten än ett, mer underlag, fler personer blir inblandade eller till och med tar över innan besked ges, då drar jag numera öronen åt mig.

· Var beredd på att din bjussighet kan utnyttjas. Ibland är det en fine line mellan offertunderlag och gratisjobb. Känn efter var din gräns går och sätt punkt där. I början gjorde jag offerter som var grova utkast till kommunikationsplaner och fick ett par dörrar i ansiktet med kommentaren ”vi gör det inhouse”. Bara att släppa indignationen, börja tro på karma och gå vidare.

· Sitt lugnt i båten – agera inte utifrån panik och rädsla, det ger ingen skön vibe i mötet med potentiella kunder. Har du en dålig dag, pressa dig inte. Ta hand om dig själv

i stället. Hämta andan. Anlita en coach om du känner att du fastnar i negativa tankar.

· Sluta ha fokus på att sälja in dig på mingel (och liknande tillställningar) – se det i stället som ett tillfälle att inspireras, få energi och kunskap i mötet med andra människor. Faktum är att det kan fungera som ett slags passivt sälj, då du några månader senare får en förfrågan via ett tips från någon du mötte på ett mingel för ett halvår sedan. Det har hänt mig mer än en gång.

· Utbilda dig! Investera i ny kunskap och färdigheter. Kompetens är en färskvara och säljer du som jag din kompetens, så gäller det att vässa den regelbundet. Och det ger dessutom alltid en välkommen energiinjektion.


· Buffra pengar. När pengarna strömmar in regelbundet, avsätt kontinuerligt en summa till en mellan-uppdrag-buffert, så slipper du gripas av omedelbar panik när det blir ett glapp mellan gigen. Då kan mellanrummen till och med kännas välkomna och kan ägnas åt egen förkovran, reflektion och utveckling av företaget.


Funderar du på att starta eget och vill ha pepp, råd & stöd?

Mejla mig på p.arwidson@gmail.com så bokar vi en digital fika.


Comments


bottom of page