top of page

Hur blev världens roligaste yrke Sveriges sjukaste? Del 1.

I november förra året släppte Skandia rapporten ”Sveriges sjukaste yrke”, som granskar sjukskrivningssiffror och identifierar vilka arbetsplatser som oftast drabbas av psykisk ohälsa.

Överst på listan hamnar kommunikatörer. Hur blev det så här?

Jättetråkigt så klart men kanske inte så överraskande ändå om du frågar mig. Och jag har arbetat med kommunikation i över 20 år. Utmaningarna med kommunikatörsrollen har inte förändrats nämnvärt under dessa år, det som möjligen har hänt är att de har blivit fler.

Jobbannonsen

Den första utmaningen möter vi redan i jobbannonsen. Detta är ett utdrag från en platsannons som i skrivande stund visas flitigt på SoMe.


Vem du är och vad du kommer arbeta med:

  • Sätta strategi och plan för varumärke, kommunikation, positionering och marknadsföring givet satta företagsmål, som driver trafik och kännedom, samt exekvera och säkra att vi levererar på planen

  • Ansvara för XXX marknadsföring i digitala kanaler och media

  • Ta fram content för marknadsföring, landningssidor, marknadsmaterial. Både i tryck och digitalt

  • Ta fram grafiskt content, både stillbild och rörligt material för marknadsföring digitalt och i tryck.

  • Skriva pressreleaser och hantera presskontakter och kommunikation

  • Planera paid media för olika kanaler såsom LinkedIn, Google ads, Facebook, m.m., och mäta och optimera mot mål (ROI och KPIr)

  • Sätta upp metoder och processer som säkrar att uppföljning och tester av marknadsaktiviteter kan göras på ett skalbart och kontinuerligt sätt

  • Ta fram bästa möjliga innehåll, marknadsföring och användarupplevelse, och följa resultat via data och analys

  • Trivs med att arbeta både i team och självständigt

Hur många personer söker de? En. Man vill alltså ha en hel marknadsavdelning i en och samma person. Ok, jag fattar att det finns företag som inte har råd att anställa en hel avdelning och att en person är bättre än ingen alls. Och jag fattar att det finns kommunikatörer som söker dessa tjänster dels för att man tycker det är roligt att göra lite av varje, dels för att kommunikatörsjobb inte växer på träd. Men då vi nu är inne på ämnet psykisk ohälsa blinkar i alla fall mina varningslampor ilsket rött.

Med denna arbetsbeskrivning i ryggen, vad ska man då göra för att undvika en startplats i Väggens marathon? Budget

Jag det första jag hade gjort det är att se till att det finns en hyfsad budget som kan hjälpa dig att bygga en plattform från vilken du smidigt kan utföra olika aktiviteter. Det handlar om att ta fram planer, processer, mallar och andra verktyg, göra ett gediget grundjobb med andra ord. Är det gjort så kräver ofta det dagliga arbetet inte så stora insatser, det går lite mer på räls så att säga. Du får mycket gjort på kort tid utan att anstränga dig till max hela tiden.

Rimlig förväntansbild Du måste även diskutera ihop dig med arbetsgivaren så att det finns en förståelse för vad som är rimligt att förvänta sig av en person och hårdprioritera arbetsuppgifter och leveranser därefter. Hur många pressmeddelanden och nyhetsbrev per år? Vilken SoMe-kanal ska prioriteras? Ju konkretare man blir desto tydligare och lättare blir det för dig som kommunikatör att leverera med kvalitet. Ta hjälp!

Känns det svårt att uppskatta hur mycket tid och resurser som går åt för olika leveranser? Ta hjälp av andra erfarna kommunikatörer! Vi är många som har gått före, ramlat i fällor, kravlat oss upp igen, lärt oss och blivit bättre rustade för nästa utmaning. Du får gärna ringa eller mejla mig, p.arwidson@gmail.com 073-682 23 13. Jag vill bidra till att du har kul, utvecklas och håller dig frisk på jobbet!


Bild: Bodil Bergman Hughes brandingyou.se


Commentaires


bottom of page