top of page

DÄRFÖR SKA DU ALLTID BÖRJA MED EN BRIEF


I min numera rätt långa yrkeskarriär som kommunikatör har jag samlat på mig några effektiva och väl använda verktyg i verktygslådan. Ett av dem är briefen.

Bli för Guds skull bra på att göra en brief och gör den ofta, även vid interna beställningar. I synnerhet vid interna beställningar.


Vad är en brief? Jo det är en sammanställning du gör utifrån ett antal frågor om syftet med aktiviteten/leveransen, målet med den, till vem den är riktad, bästa kanalen/formen för den och deadline för det hela. Och budgeten – vem ska betala med vilka pengar. Mycket viktig parameter i sammanhanget. För många verkar bära på illusionen att kommunikation & marknad sitter på en fet central budget som räcker för all spontana infall. Så är det ju oftast aldrig.


Jag vet inte om du känner igen dig, men det är inte så ovanligt att som kommunikatör bli påhoppad på vägen till toaletten, vid kaffemaskinen eller i hissen med en förfrågan om hjälp att fixa en ”kommunikationsgrej”. Ibland går detta beteende så långt att kommunikatören känner sig nödgad att börja smyga längs med väggarna, stänga in sig och dra för gardiner och dyligt för att få lite arbetsro. Och så kan vi ju verkligen inte ha det!


Nej ha för vana att be den hjälpsökande personen att boka in en kort avstämning med dig, där ni tillsammans skapar en brief. Och börjas det pusta, sucka och stånka så stå på dig. Du vill ha de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb – eller hur?

ความคิดเห็น


bottom of page